Internetten

Bescherm je privacy als je naar YouTube kijkt

De algoritmes achter YouTube leren veel over jou door jouw kijkgedrag. Lees hier hoe je jouw privacy op YouTube kan vergroten en daarmee jezelf beter kan beschermen tegen deze algoritmes.

In dit artikel:

YouTube is een gigantisch online videoplatform van Google. Iedereen kan hier video’s uploaden en bekijken. Zoals gebruikelijk bij Google lijkt dit gratis, maar betaal je met jouw data. Google’s algoritmes analyseren continu je kijkgedrag om jou videosuggesties te tonen die je langer op YouTube houden en om jou advertenties te tonen waar jij op dat moment gevoeliger voor bent. Hoe meer video’s bekijkt, hoe meer advertenties ze jou kunnen tonen, hoe meer zij daar aan verdienen.

Maar niet alleen Google kijkt met je mee. Het kan dat jouw persoonlijke afspeellijsten en abonnementen en de video’s die je een duimpje omhoog of omlaag hebt gegeven ook door andere YouTube-gebruikers kunnen worden bekeken…

Zo beheer je de twee belangrijkste privacy-instellingen: je kijkgedrag en voorkeuren.

Wil je niet dat anderen kunnen zien welke video’s jij hebt gekeken of geliket? Pas dan deze instellingen aan.

Stap 1

Ik gebruik:

Log in op YouTube door op ‘Inloggen’ te klikken, links boven in het scherm. YouTube zal je om je e-mailadres en wachtwoord vragen.

Om in te loggen op YouTube in de app op je mobiel of laptop tik je op het account-icoontje (linkerbovenhoek ). Tik in het pop-upscherm nogmaals op ‘Inloggen’, en vervolgens op ‘Account toevoegen’. YouTube zal je om je emailadres en wachtwoord vragen.

Stap 2

Ik gebruik:

Ga dan naar je YouTube-startpagina. Klik op je profielafbeelding (rechterbovenhoek) en selecteer ‘Profielinstellingen beheren’ en vervolgens ‘Privacy en services’.

Tik dan in de YouTube-app op je profielafbeelding in de rechterbovenhoek van het venster.

Stap 3

Ik gebruik:

Nu zie je of je abonnementen en je opgeslagen afspeellijsten door de hele wereld kunnen worden bekeken, of alleen door jou.

Tik op ‘Je kanaal’.

Stap 4

Ik gebruik:

Hier kan je kiezen welke categorie je privé wilt houden. Je wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Tik op het tandwieltje (⚙) rechts van je naam.

Stap 5

Ik gebruik:

Onder de kop ‘Privacy’ kun je de mogelijkheid inschakelen om je abonnementen of opgeslagen afspeellijsten privé te houden. Je wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Zo schakel je personalisatie uit

Wil je voorkomen dat Google jou advertenties of nieuwe YouTube video’s laat zien op basis van de informatie die ze over jou verzamelen? Zet deze mogelijkheid dan uit.

Stap 1

Ik gebruik:

Ga naar je YouTube-startpagina. Klik op je profielafbeelding (rechterbovenhoek), selecteer ‘Profielinstellingen beheren’ en vervolgens ‘Privacy’.

Tik in de YouTube-app op ‘Bibliotheek’ (onder aan het scherm) en vervolgens op
‘Geschiedenis’. Tik vervolgens op het menu icoon met drie verticale stippen (rechts bovenin) en kies ‘Geschiedenisopties’.

Stap 2

Ik gebruik:

Klik op de link advertentie-instellingen van Google in het gedeelte ‘Advertenties op basis van mijn interesse’ op de pagina.

Tik op ‘Alle activiteit beheren’ en tik in het scherm dat verschijnt op het menu icoon met drie verticale strepen linksboven het zoekveld en selecteer ‘Andere Googleactiviteit’.

Stap 3

Ik gebruik:

Om de personalisatie uit te schakelen verplaatst je de schuifregelaar in het gedeelte ‘Advertentiepersonalisatie’ naar ‘Uit’.

(Houd er rekening mee dat deze functie nu ook wordt uitgeschakeld voor andere Google-services, bijvoorbeeld bij het zoeken met Google op het internet.)

Scrol omlaag naar het gedeelte ‘Advertentie-instellingen van Google’ en tik op
‘Advertentie-instellingen beheren’.

Stap 4

Ik gebruik:

Bevestig je keuze nogmaals in het pop-up scherm door te klikken op ‘Uitschakelen’ (of
‘Uitgeschakeld houden’).

Er verschijnt nu een pop-up scherm met een link naar een website waar je je advertentievoorkeuren kunt beheren als je bent uitgelogd. Dit kun je verder negeren, klik op ‘OK’.

Je komt op een pagina waarop je advertentiepersonalisatie kunt uitschakelen, zet die op ‘uit’.

Zo verwijder je kijk- en zoekgeschiedenis

Wil je niet YouTube onthoudt welke video’s jij kijkt en welke zoekopdrachten je intypt? Zo kan jij je kijk- en zoekgeschiedenis verwijderen.

Stap 1

Ik gebruik:

Ga naar je YouTube-startpagina. Klik op het menu icoontje met drie streepjes aan de linkerkant en klik op ‘Geschiedenis’ in het linker menu. Je ziet nu een lijst met alle YouTube-video’s die je hebt bekeken.

Tik in de YouTube-app op het ‘Bibliotheek’ pictogram rechtsonder op het scherm en tik vervolgens op ‘Geschiedenis’. Je ziet een lijst met alle video’s die je hebt bekeken toen je was ingelogd bij Google.

Stap 2

Ik gebruik:

Beweeg je muis over een video die je uit je geschiedenis wilt verwijderen en klik op de ‘X’.

Tik op het menu icoontje met de drie verticale stippen naast elke video die je wilt verwijderen en tik vervolgens op ‘Verwijderen uit Kijkgeschiedenis’ om de video te verwijderen.

Stap 3

Ik gebruik:

Als je alle video’s tegelijk wilt verwijderen, klik dan op ‘Alle kijkgeschiedenis wissen’ (rechterkant pagina).

Tik op het menu icoontje met de drie verticale stippen (rechterbovenhoek) en tik op ‘Geschiedenisopties.

Tik op ‘Kijkgeschiedenis wissen’ om alle video’s uit je geschiedenis te verwijderen en op ‘Zoekgeschiedenis wissen’ om alle zoekopdrachten te verwijderen.

Stap 4

Ik gebruik:

Als je voortaan wilt voorkomen dat YouTube onthoudt welke video’s je bekijkt, klik dan op ‘Kijkgeschiedenis onderbreken’ (rechterkant pagina).

Wil je niet dat dat YouTube de video’s die je hebt bekeken onthoudt, verplaats dan je de schuifregelaar naast ‘Kijkgeschiedenis onderbreken’ naar ‘Aan’.

Om te voorkomen dat YouTube je zoekopdrachten onthoudt, verplaats je de schuifregelaar naast ‘Zoekgeschiedenis onderbreken’ naar ‘Aan’.

Stap 5

Ik gebruik:

Als je hetzelfde wilt doen voor je zoekgeschiedenis, selecteer dan ‘Zoekgeschiedenis’ (rechterkant pagina).

Klik op de ‘X’ naast een zoekopdracht om deze te verwijderen en klik op ‘Alle zoekgeschiedenis wissen’ om alle zoekopdrachten te verwijderen.

Klik op ‘Zoekgeschiedenis onderbreken’ om zoekopdrachten te onderbreken.

Conclusie

In dit artikel legden we uit hoe jij weer de baas wordt over jouw kijkgedrag door zelf te bepalen welke video’s jij aanklikt en wie kan zien wat jij hebt bekeken. Hiermee kan je jouw privacy op YouTube een stuk verbeteren.

Credits

Geschreven op

15-10-2020

Laatst bewerkt op

09-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.