Mailen & chatten

Ruil Gmail in voor een privacyvriendelijk alternatief

Ruil Gmail of andere ‘gratis’ e-maildienst in voor een privacyvriendelijk alternatief zoals Soverin.

In dit artikel:

Wat is er mis met diensten als Gmail?

Veel mensen gebruiken een ‘gratis’ e-maildienst zoals Gmail. Gratis tussen aanhalingstekens, want zoals bij zoveel dingen op internet die gratis lijken, betaal je hiervoor met je persoonlijke informatie. Een e-mailprovider zoals Google, de aanbieder van Gmail, analyseert jouw e-mails. Met de verzamelde persoonlijke gegevens wordt een gebruikersprofiel opgesteld. Zo’n profiel kan worden verkocht en gebruikt voor advertentiedoeleinden. Zo vormt de inhoud van jouw e-mails de inkomstenbron van een bedrijf als Google.

Gelukkig zijn er ook e-mailproviders die niet geïnteresseerd zijn in de inhoud van jouw e-mails. En overstappen hoeft niet moeilijk te zijn. Hou er wel rekening mee dat deze providers hun verdienmodel niet kunnen baseren op de verkoop van jouw gegevens. Voor veel van deze privacyvriendelijke e-maildiensten betaal je dan ook met geld. Gelukkig is dit vaak niet meer dan een paar euro in de maand. Zo voorkom je voor de prijs van twee koppen koffie dat er met jouw e-mail wordt meegelezen.

Er zijn meerdere e-mailproviders die goed scoren op zowel privacy- als gebruiksvriendelijkheid. In dit artikel raden wij Soverin aan, maar in dit artikel noemen we ook een paar andere opties.

Waarom is Soverin een goed alternatief?

Soverin is een Nederlands bedrijf dat privacy erg belangrijk vindt. Zo is het voor inkomsten niet afhankelijk van adverteerders. Als gebruiker heb je dan ook geen last van advertenties. En belangrijker: er wordt geen persoonlijke informatie over je verzameld en verkocht.

En omdat ze dat niet doet, is er voor Soverin ook geen noodzaak met jou mee te lezen. Soverin zegt jouw mail dus niet inzien, doorzoeken of scannen.

Je kunt bij Soverin kiezen voor een mailadres dat eindigt op @soverin.net, maar ook je eigen domeinnaam aanmaken. Zo bepaal je zelf wat er achter het apenstaartje komt te staan!

Zo begin je met Soverin

Volg deze stappen en voor je het weet mail je met Soverin

Stap 1

Ga naar soverin.net en klik rechtsboven op ‘Aanmelden’.

Stap 2

Vul het e-mailadres in dat je wil gaan gebruiken. In het rechter invoerveld kies je jouw domeinnaam (dat wat achter het apenstaartje komt te staan). Deze domeinnaam hoef je nog niet in je bezit te hebben, want deze wordt automatisch geregistreerd als hij nog beschikbaar is.

Heb je al een eigen domeinnaam? Vul deze hier dan ook in, en vink daarna ‘Dit is mijn domein’ aan.

Als je een @soverin.net-domein wil gebruiken kun je een vinkje zetten bij ‘Ik wil @soverin.net gebruiken’.

De prijs voor de verschillende opties verschijnt direct in beeld.

Let op: deze verschilt voor @soverin.net en eigen domeinnamen, maar ook voor extensies als .nl en .com.

Stap 3

Voer je telefoonnummer in en klik op ‘Stuur verificatiecode’.

Stap 4

Kies een goed wachtwoord en klik op ‘Join!’. (Lees hier hoe je een goed wachtwoord maakt, en lees hier hoe je een wachtwoordmanager gebruikt.)

Stap 5

Kies hoe je wil betalen en klik op ‘Pay’ om de transactie af te ronden.

Hierna heb jij je eigen privacyvriendelijke e-mailadres!

Zo gebruik je Soverin

Soverin gebruiken is zeer eenvoudig. Je gaat in je browser naar https://mail.soverin.net en logt in. Hier kun je direct je mail lezen. Mail beantwoorden en doorsturen doe je met de knoppen rechtsboven. Om een nieuwe mail te sturen druk je aan de linkerkant op ‘Opstellen’.

Volg hieronder het stappenplan om je mail in te stellen op je mobiele telefoon.

Stap 1

Ik gebruik:

Ga naar ‘Instellingen’ op je telefoon, en druk vervolgens op ‘Accounts’.

Ga naar ‘Instellingen’ op je telefoon, en druk vervolgens op ‘Wachtwoorden en accounts’.

Stap 2

Ik gebruik:

Druk op ‘Add accounts’ en kies voor ‘Personal (IMAP)’.

Ga naar ‘Nieuw account’ en kies onderaan voor ‘Andere’.

Stap 3

Ik gebruik:

Vul hier het e-mailadres van je Soverin-account in, en druk op ‘Manual setup’.

Druk op ‘Voeg e-mailaccount toe’.

Stap 4

Ik gebruik:

Kies opnieuw voor ‘Personal (IMAP)’ en voer vervolgens het wachtwoord dat je bij Soverin gebruikt in. Druk hierna op ‘Next’.

Vul hier de gevraagde gegevens in. Bij ‘E-mail’ vul je het e-mailadres van je Soverin-account in, en bij ‘Wachtwoord’ het wachtwoord dat je daar gebruikt.

Onder ‘Naam’ vul je in onder welke naam je mailt. Ontvangers van jouw mail zien namelijk deze ‘Naam’ als de jouwe.

Bij ‘Beschrijving’ kies je wat voor jezelf een duidelijke omschrijving is van dit mailaccount.

Als je klaar bent druk je op ‘Volgende’.

Stap 5

Ik gebruik:

Voer onder ‘Email adress’ en/of ‘Username’ het e-mailadres van je Soverin-account in. Onder ‘Password’ vul je het wachtwoord dat je bij Soverin gebruikt in.

Bij ‘IMAP server’ voer je in: imap.soverin.net. Bij ‘Port’: 143. En bij ‘Security type’: STARTTLS.

Druk hierna op ‘Next’.

Ga naar het tabblad ‘IMAP’. Onder ‘Server inkomende post’ voer je bij ‘Hostnaam’ het volgende in: imap.soverin.net. Bij ‘Server uitgaande post’ is de juiste ‘Hostnaam’: smtp.soverin.net.

Onder beide hostnamen voer je als gebruikersnaam je e-mailadres van Soverin in, en het wachtwoord dat je bij Soverin gebruikt.

Druk daarna op ‘Volgende’.

Stap 6

Ik gebruik:

In dit scherm voer je opnieuw onder ‘Email adress’ en/of ‘Username’ het e-mailadres van je Soverin-account in. Onder ‘Password’ vul je het wachtwoord dat je bij Soverin gebruikt in. Bij ‘SMTP server’ vul je in: smtp.soverin.net. Onder ‘Security type’: STARTTLS. En onder ‘Port’: 587.

Het kan zijn dat dit poortnummer niet werkt. Probeer in dat geval nummer 465. Zorg dat ‘Require sign-in’ is aangevinkt en druk op ‘Next’.

De gegevens worden gecontroleerd. Is dit klaar en heb je alles correct ingevuld? Sluit dan af door ‘Opslaan’ te drukken. Je hebt nu je Soverin-mail ingesteld op je telefoon!

Stap 7

Ik gebruik:

Vul hier de naam waaronder je mailt. Ontvangers van jouw mail zien namelijk deze naam als de jouwe. Druk hierna op ‘Next’. Je hebt nu je Soverin-mail ingesteld op je telefoon!

Tips

  • Gebruik tweestapsverificatie. Ga hiervoor naar https://mail.soverin.net en klik als je bent ingelogd op ‘Instellingen’. Links kun je nu ‘2-stapsverificatie’ aanklikken. Lees hier wat tweestapsverificatie is en hoe het werkt.
  • Je kan je e-mail vanuit je oude provider laten doorsturen naar je Soverin-mailbox. Handig wanneer je overstapt en nog niet al je contacten hiervan op de hoogte zijn. Lees hier hoe je dat doet met Gmail en hier hoe je dat doet met Outlook.
  • Je kunt met Soverin ook e-mails vanuit je oude provider importeren. Ga hiervoor naar https://my.soverin.net, log in en klik op ‘Import’.
  • Wist je al dat wanneer je donateur wordt van Bits of Freedom, je een gratis meekijkvrij e-mailadres krijgt? Ook dit adres wordt gehost door Soverin. Lees hier meer!
  • Als je toch liever een gratis e-mailprovider kiest, dan is ProtonMail een goed alternatief. De gratis e-maildienst van ProtonMail kent wel een aantal beperkingen, zoals in opslagcapaciteit en het aantal mails dat je kan verzenden. Wil je meer mogelijkheden, dan kun je ook bij ProtonMail voor een betaald account kiezen. Andere betaalde, privacyvriendelijke e-mailproviders zijn Mailfence, Posteo, Mailbox.org en Disroot.org.

Conclusie

Als je liever niet hebt dat jouw e-mails ook door anderen dan door je contacten worden gelezen, is het een goed idee je ‘gratis’ mailprovider zoals Gmail in te ruilen voor een privacyvriendelijk, betaald alternatief. Het hosten van jouw e-mail kost namelijk geld, en als bedrijven daarvoor geen kosten in rekening brengen betekent dat ze op een andere manier geld aan je verdienen: meestal met jouw persoonlijke gegevens. Een e-mailprovider zoals Soverin vraagt een paar euro per maand, maar kijkt dan ook niet mee in jouw mailbox. Wel zo privacyvriendelijk!

Credits

Geschreven op

15-10-2020

Laatst bewerkt op

14-06-2022

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.