Mobiele telefoon

Pas aan wie jouw locatie mag weten

Jouw telefoon slaat voortdurend op waar jij bent, en veel apps willen die informatie verzamelen. Je kunt deze privacyinbreuk beperken.

De meeste smartphones beschikken tegenwoordig over GPS, WiFi en Bluetooth. Deze technieken worden gebruikt voor het bepalen van je locatie. De fabrikant van je telefoon én de apps die toegang tot die informatie hebben kunnen hierdoor veel over jou leren, bijvoorbeeld waar je woont, werkt en winkelt. Die informatie is waardevol voor bijvoorbeeld adverteerders.

Pas je locatieregistratie instellingen aan

Gelukkig kan je in een paar stappen aanpassen of je telefoon toegang heeft tot je locatie, en welke apps die kennis ook mogen bijhouden.

Stap 1

Ga naar je instellingen..

Ik gebruik:

Swipe vanaf de bovenkant van je scherm naar beneden. Je krijgt dan een snelkeuzemenu. Je kan op ‘Locatie” tikken om het uit of aan te zetten.

Je kunt deze optie ook vinden door naar je Instellingen te gaan en dan te kiezen voor “verbindingen” en vervolgens “Locatie”.

Ga naar de Instellingen van je telefoon en klik op “privacy”. Kies daar vervolgens voor “Locatieinstellingen”

Hier kan je de locatievoorzieningen in zijn geheel uitzetten. Wat je hier ook ziet is een overzicht van apps die om toegang tot jouw locatie hebben gevraagd. Staan hier apps tussen waarvan jij vindt dat ze jouw locatie niet hoeven te weten? Zet deze optie dan uit. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen waarom een zaklamp-app jouw locatie nodig heeft.

Stap 2

.. en pas ze aan!

Ik gebruik:

Als je teruggaat naar je Instellingen en kiest voor “apps” kan je daar zien welke apps allemaal toegang krijgen tot je locatie. Per app kan je er voor kiezen om de machtiging in te trekken. Dat doe je door te kiezen voor “machtigingen” en dan “locatie” Achter de naam van de app waarvan je de machting wilt intrekken zie je een schuifbalk. Deze kan je aan of uitzetten, heeft het een grijze kleur dan is het uit.

Het kan zijn dat je gevraagd wordt of je zeker weet of je de toegang wilt intrekken, tik hiervoor op ‘Toch weigeren’.

Scroll nu naar “Systeem” en klik het aan. Hier vind je de dingen waarvoor Apple je locatie wil registreren. Hier kan je ook kiezen waar je dat wel en niet voor wil delen.

Wij raden je bijvoorbeeld aan om “veelgezochte locaties” uit te zetten. Veelbezochte locaties is een database van locaties waar jij je de afgelopen maand bevond. Naast dat deze gegevens gebruikt kunnen worden voor reclamedoeleinden, is dit ook de manier waarop jouw iPhone of iPad weet waar jouw werk-locatie is en waar je thuis-locatie is. Het is namelijk waarschijnlijk dat als je je overdag 8 uur op dezelfde plek bevindt, dit je werk is. En dat wanneer je ‘s avonds stopt met reizen en je telefoon niet meer gebruikt, je thuis aan het slapen bent.

Werkt Maps nog wel?

Zeker! Het enige dat anders is, is dat je Maps nu zelf moet vertellen waar je bent. Je kunt dus nog steeds de weg zoeken, maar moet ook je beginlocatie opgeven. Dat is makkelijk, want daar ben je al.

Credits

Geschreven op

09-11-2020

Laatst bewerkt op

12-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.