Sociale media

Pas je privacy-instellingen aan op Instagram

Instagram wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt om momenten te delen in de vorm van foto’s en korte video’s. Maar het platform is inmiddels in handen van Facebook en verzamelt ook veel data over jou. Je kunt je privacy-instellingen in een paar stappen aanpassen.

In dit artikel:

Onderdeel van Facebook

Dat Instagram veel gebruikers kent, betekent niet dat het platform geheel veilig is. Instagram is namelijk onderdeel van Facebook, een bedrijf dat regelmatig in opspraak komt vanwege de schending van privacy van haar leden. Een voorbeeld hiervan is het schandaal rondom databedrijf Cambridge Analytica. In 2018 bleek dat de persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers door dit bedrijf is gebruikt om de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen in 2016 te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump. Lees meer over het aanpassen van je privacy-instellingen op Facebook. Daarnaast wordt Instagram, net als Facebook, veelvuldig gebruikt voor de verspreiding van nepnieuws.

Onderstaande tips gaan je hier helaas niet tegen beschermen, maar je hebt wél gedeeltelijk zelf in de hand hoeveel informatie je over jezelf deelt. Hierdoor bescherm je jezelf (voor zover mogelijk) niet alleen tegen Instagram (en Facebook), maar ook tegen advertenties en eventuele kwaadwillenden.

 

Privacy tegenover andere gebruikers

Om je gegevens te beschermen tegenover andere gebruikers, is het verstandig om in te stellen wie jouw berichten, activiteiten en foto’s kunnen zien. Zo kunnen eventuele inbrekers niet zomaar aan jouw vakantiefoto’s zien dat je op vakantie bent of komt er niet per ongeluk een gênante foto van jou bij je werkgever terecht.

Stap 1

Ik gebruik:

Ga naar www.instagram.com en log in op jouw account.

Ga naar jouw profiel, dit doe je door rechtsonder op jouw profiel icoontje te klikken.

Stap 2

Ik gebruik:

Ga vervolgens naar ‘Instellingen’. Die vind je door rechtsboven op jouw profiel icoontje te klikken.

Klik rechtsboven op de drie horizontale streepjes en ga naar ‘Instellingen’. Die vind je helemaal onderaan de kolom.

Stap 3

Ik gebruik:

Klik in de rechterkolom op ‘Privacy en beveiliging’. Hier kun je instellen wie jouw profiel kunnen zien en wie er opmerkingen, tags en vermeldingen over jou kunnen plaatsen.

Ga vervolgens naar ‘Privacy’. Hier kun je instellen welke gebruikers er interactie mogen hebben met jouw account.

Stap 4

Ik gebruik:

Schakel ‘Privé-account’ in wanneer je zelf wilt goedkeuren wie jouw profiel mag bekijken.

Ga naar ‘Tags’ en stel in wie jou mag taggen in foto’s. Je kunt hier kiezen voor ‘Iedereen’, ‘Mensen die je volgt’ of ‘Niemand’. Kies hier voor de één van de laatste twee opties als je niet wilt dat vreemden jou zomaar in foto’s kunnen taggen. Ook kun je hier instellen dat je tags eerst handmatig wilt goedkeuren.

Stap 5

Ik gebruik:

Schakel ‘Activiteitsstatus weergeven’ uit om ervoor te zorgen dat anderen niet kunnen zien wanneer jij voor het laatst actief was. Let op: hierdoor is de activiteitsstatus van anderen ook niet meer zichtbaar voor jou.

Ga terug naar het privacy-menu en klik op ‘Vermeldingen’.

Stap 6

Ik gebruik:

Wanneer je ‘Verhalen delen’ uitschakelt, weet je zeker dat jouw verhaal niet ongewild bij anderen terecht kan komen.

Ook hier kun je kiezen voor ‘Iedereen’, ‘Mensen die je volgt’, of ‘Niemand’. Kies voor één van de laatste twee opties als je niet wilt dat vreemden jouw account zomaar in hun verhaal, onderschrift of reactie kunnen vermelden.

Stap 7

Ik gebruik:

Kies bij ‘Foto’s van jou’ op ‘Handmatig toevoegen’. Op deze manier heb je meer controle over welke door anderen geplaatste foto’s er zichtbaar worden op jouw profiel.

Ga terug naar het privacy-menu en klik op ‘Verhaal’.

Stap 8

Ik gebruik:

In de Instagram-app op je telefoon zijn meer privacy-instellingen mogelijk.

Je kunt hier specifieke gebruikers aanwijzen waarvoor jij je verhaal wilt verbergen, je kunt instellen wie er op jouw verhaal mogen reageren en of het delen van je verhaal is toegestaan.

Stap 9

Ik gebruik:

Als je niet wilt dat jouw verhaal door anderen gedeeld kan worden, scroll dan een stukje naar beneden. Onder ‘Delen’ kun je ‘Opnieuw delen in Stories toestaan´ en ‘Delen toestaan’ uitschakelen.

Stap 10

Ik gebruik:

Ga terug naar het privacy-menu en klik op ‘Activiteitsstatus’. Schakel dit uit om ervoor te zorgen dat anderen niet kunnen zien wanneer jij voor het laatst actief bent geweest. Let op: hierdoor is de activiteitsstatus van anderen ook niet meer zichtbaar voor jou.

Privacy tegenover Instagram en derde partijen

Net zoals Facebook integreert Instagram haar dienst met talloze apps, websites en diensten. Dit houdt in dat je je Instagram-account kunt gebruiken om je te registreren voor een ander platform.  Hoewel dit een hoop gebruiksgemak oplevert, betaal je hier feitelijk voor met jouw persoonlijke informatie. Voor Instagram is deze informatie extreem waardevol, aangezien ze jou hiermee beter kunnen profileren en je op basis daarvan advertenties kunnen laten zien waarvan ze denken dat die bij jou passen. Daarnaast krijgt de website of dienst waarvoor je je registreert toegang tot de gegevens die gekoppeld zijn aan jouw Instagram-account. Dit betekent dat de bescherming van deze gegevens niet meer valt onder de privacyvoorwaarden van Instagram, maar onder de voorwaarden van deze derde partij. Vaak zijn dit kleine bedrijven/organisaties die minder zorgvuldig met jouw gegevens omgaan.

Stap 1

Ik gebruik:

Ga naar www.instagram.com en log in op je account.

Ga naar jouw profiel, dit doe je door rechtsonder op jouw profiel icoontje te klikken.

Stap 2

Ik gebruik:

Ga vervolgens naar ‘Instellingen’. Die vind je door rechtsboven op jouw profiel icoontje te klikken.

Klik rechtsboven op de drie horizontale streepjes en ga naar ‘Instellingen’. Die vind je helemaal onderaan de kolom.

Stap 3

Ik gebruik:

Klik in de rechterkolom op ‘Apps en websites’. Hier kun je zien met welke apps en websites jouw account geïntegreerd is en deze integraties beheren en ongedaan maken. Let op: controleer eerst wat hiervan de gevolgen zijn voor je account op het andere platform.

Ga vervolgens naar ‘Beveiliging’ en klik op ‘Apps en websites’. Hier kun je zien met welke apps en websites jouw account geïntegreerd is en deze integraties beheren en ongedaan maken. Let op: controleer eerst wat hiervan de gevolgen zijn voor je account op het andere platform.

Extra tips

Hier nog een paar extra tips.

  • Om ervoor te zorgen dat anderen niet zomaar toegang tot jouw account kunnen krijgen, kun je ervoor kiezen om twee-factor authenticatie (2FA) in te stellen. Naast inloggen met je gebruikersnaam en je wachtwoord, kun je op deze manier ook met een zogenaamde ‘tweede factor’ inloggen. Lees meer over wat 2FA precies inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn. Het instellen van 2FA met een authenticatie app is alleen mogelijk via de Instagram app.

  • Het is op Instagram helaas niet mogelijk om in te zien en aan te passen welke informatie over jou wordt gebruikt om jouw nieuwsoverzicht te personaliseren en gerichte advertenties aan jou te tonen. Dit is jammer, want dit heeft nogal wat invloed op de content die jij te zien krijgt. Instagram gebruikt jouw gegevens namelijk om een profiel van jou te maken waarmee het bedrijf jou een gepersonaliseerde gebruikservaring kan voorschotelen. Het platform kan jou hierdoor gerichte advertenties tonen en gebruikers en posts uitlichten waarvan wordt verwacht dat jij deze interessant vindt. Aangezien het platform geen opties aanbiedt om dit in te perken, heb je geen controle op welke en de hoeveelheid informatie over jou wordt gedeeld. Op Twitter, TikTok en Facebook heb je hier gelukkig wél iets over te zeggen.

Heeft dit je geholpen?

we horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.